Za nami intensywny i pełen wartościowych inicjatyw semestr letni w kole dietetycznym „Zachowaj równowagę”. Uczniowie klas III i IV Tżh pod opieką nauczyciela zrealizowali szereg działań promujących zdrowe nawyki żywieniowe wśród społeczności szkolnej.
Pierwsza akcja edukacyjna – „Kolorowe warzywa i owoce – energia na cały dzień” – odbyła się 27 marca 2025 r. Jej celem było zachęcenie uczniów do zwiększenia spożycia warzyw i owoców oraz podniesienie świadomości na temat ich wartości odżywczych. Uczestnicy wydarzenia wzięli udział w barwnym wykładzie na temat fitoskładników zawartych w warzywach i owocach oraz poznali ich wpływ na zdrowie. Degustacja kolorowych przekąsek i quiz z nagrodami spotkały się z dużym entuzjazmem.
Kolejna inicjatywa – „Słodkim pułapkom mówimy NIE! Stawiamy na naturalne orzeźwienie” – miała miejsce 22 maja 2025 r. W trakcie spotkania uczniowie z koła uświadamiali rówieśnikom, ile cukru kryje się w popularnych napojach, jak czytać etykiety produktów i czym grozi nadmierne spożycie napojów energetyzujących. Dużym zainteresowaniem cieszyła się degustacja zdrowych napojów – naturalnych wód smakowych oraz koktajli owocowo-warzywnych.
Koło aktywnie uczestniczyło również w Drzwiach Otwartych (4 kwietnia i 23 maja), promując kierunek Technik żywienia i usług gastronomicznych z dietetyką. Odwiedzający mogli wziąć udział w krótkiej pogadance na temat zdrowego odżywiania, skorzystać z analizy składu ciała oraz zapoznać się z narzędziami, z jakich uczniowie korzystają podczas zajęć z dietetyki.
Dzięki zaangażowaniu członków koła udało się zwiększyć świadomość żywieniową uczniów, promować zdrowy styl życia oraz zachęcić młodzież do wyboru kierunku związanego z żywieniem i dietetyką. Działalność koła „Zachowaj równowagę” to świetna inwestycja w zdrową przyszłość młodych ludzi.