Patryk i Maja najlepszym smakiem w Polsce!
10 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego organizowany przez Związek Polskie Mięso. Celem konkursu jest zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.
O Puchar w Warszawie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Nasza - bo z Technikum żywienia w Murowanej Goślinie (ZS Bolechowo) - zwycięska para prowadzona przez Alicję Jaworską - Piasecką, zaproponowała najlepszą wędzoną szynkę - dla mięsnych smakoszy, palone siano - dla fanów celulozy ze smakiem oraz pyry z gzikiem - pamiętając o swoim rodowodzie.
Jesteśmy z Was, Patryku i Maju, dumni!
Czekamy na powtórkę z menu!