Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Oferta Szkoły | Technikum

OPIS ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi przedsiębiorczych,  pasjonujących się sztuką kulinarną i  zdrowym odżywianiem. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny oraz urządzania zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

Kim jest technik żywienia i usług gastronomicznych?
To osoba, która potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumenckich.  

Jakie są zadania technika żywienia i usług gastronomicznych?
Efektem  pracy technika żywienia i usług gastronomicznych jest wiedza umożliwiająca:

  • przestrzeganie procedur zapewniających jakość usług i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • planowanie jadłospisów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ocenianie sposobu żywienia,
  • stosowanie zasady racjonalnej gospodarki żywnością,
  • ocenianie żywności na etapie magazynowania, procesu technologicznego i ekspedycji,
  • dobieranie i użytkowanie maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanego w zakładach gastronomicznych,
  • planowanie i monitorowanie procesu produkcji potraw i napojów,
  • przechowywanie surowców, półproduktów i wyrobów kulinarnych,
  • przygotowywanie, porcjowanie i dekorowanie potraw i napojów zgodnie z recepturą,
  • przygotowywanie ofert i prowadzenie promocji oraz sprzedaży usług gastronomicznych,
  • wykonywanie czynności związanych z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych,
  • stosowanie specjalistycznych programów komputerowych do bilansowania diet
  • stosowanie przepisów prawa dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
  • posługiwanie się językiem obcym oraz korzystanie z obcojęzycznych źródeł informacji,
  • organizowanie pracy małego zespołu.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • odbywanie praktyk w atrakcyjnych miejscach, np. obsługa konsumenta na promie
  • zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
  • nabycie umiejętności posługiwania się wysokiej jakości sprzętem, który jest do dyspozycji 
    w pracowni gastronomicznej i pracowni obsługi konsumenta

CECHY TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • chęcią ciągłego rozwoju i samokształcenia
  • zainteresowaniem branżą gastronomiczną
  • podejściem z pasją do zawodu
  • umiejętnością twórczego i abstrakcyjnego myślenia
  • systematycznością, wytrwałością w realizacji powierzonych zadań
  • umiejętnością współpracy w grupie

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA

W czasie nauki uczniowie zdają egzaminy potwierdzające 2 kwalifikacje zawodowe. Pomyślnie zdane egzaminy oraz ukończenie szkoły dają tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych, a zdany egzamin maturalny daje szansę kontynuowania nauki na studiach wyższych.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w:

  • zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
  • organizacjach ochrony konsumenta,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).

Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

 

 


Copyright © 2018 | www.zsbolechowo.pl | All Rights Reserved!