12 kwietnia z okazji Międzynarodowego Dnia Czekolady, w naszej bibliotece zrobiło się bardzo słodko. Dzięki hojności Rady Rodziców wypożyczający w tym dniu książki, otrzymali po tabliczce czekolady. Historia czekolady sięga trzech tysięcy lat wstecz. Była uważana za napój bogów i cenniejsza niż złoto. Od niemal 200 lat raczymy się nią w formie tabliczek i pralin. Czekolada dostarcza organizmowi energii oraz wzmacnia w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego.
Przepis na domową czekoladę
Zagotuj szklankę tłustego mleka. Jeśli jest pasteryzowane lub UHT, nie musisz go doprowadzać do wrzenia. Dodaj połowę kostki masła i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie wsyp 2/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao. Możesz użyć mniej cukru. Mieszaj wszystko do uzyskania ciemnobrązowego płynu, następnie przelej go do miski i dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj do zlikwidowania grudek. Możesz dodać bakalii. Włóż masę do płaskich foremek i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój na kawałki. Smacznego, ale z umiarem!
Ciekawe przepisy znajdziesz w bibliotece w książce „Desery świata”.
GZ