OPIS ZAWODU
Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi przedsiębiorczych, pasjonujących się sztuką kulinarną i zdrowym odżywianiem. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny oraz urządzania zakładów gastronomicznych. Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Kim jest technik żywienia i usług gastronomicznych?
To osoba, która potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumenckich.
Jakie są zadania technika żywienia i usług gastronomicznych?
Efektem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych jest wiedza umożliwiająca:
- przestrzeganie procedur zapewniających jakość usług i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
- planowanie jadłospisów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ocenianie sposobu żywienia,
- stosowanie zasady racjonalnej gospodarki żywnością,
- ocenianie żywności na etapie magazynowania, procesu technologicznego i ekspedycji,
- dobieranie i użytkowanie maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanego w zakładach gastronomicznych,
- planowanie i monitorowanie procesu produkcji potraw i napojów,
- przechowywanie surowców, półproduktów i wyrobów kulinarnych,
- przygotowywanie, porcjowanie i dekorowanie potraw i napojów zgodnie z recepturą,
- przygotowywanie ofert i prowadzenie promocji oraz sprzedaży usług gastronomicznych,
- wykonywanie czynności związanych z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych,
- stosowanie specjalistycznych programów komputerowych do bilansowania diet
- stosowanie przepisów prawa dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
- posługiwanie się językiem obcym oraz korzystanie z obcojęzycznych źródeł informacji,
- organizowanie pracy małego zespołu.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- odbywanie praktyk w atrakcyjnych miejscach, np. obsługa konsumenta na promie
- zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych
- przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
- nabycie umiejętności posługiwania się wysokiej jakości sprzętem, który jest do dyspozycji
w pracowni gastronomicznej i pracowni obsługi konsumenta
CECHY TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:
- chęcią ciągłego rozwoju i samokształcenia
- zainteresowaniem branżą gastronomiczną
- podejściem z pasją do zawodu
- umiejętnością twórczego i abstrakcyjnego myślenia
- systematycznością, wytrwałością w realizacji powierzonych zadań
- umiejętnością współpracy w grupie
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
W czasie nauki uczniowie zdają egzaminy potwierdzające 2 kwalifikacje zawodowe. Pomyślnie zdane egzaminy oraz ukończenie szkoły dają tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych, a zdany egzamin maturalny daje szansę kontynuowania nauki na studiach wyższych.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w:
- zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
- organizacjach ochrony konsumenta,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.